Aktivering af din hund

Alle hunde har glæde af disse øvelser  lige fra vores små hvalpe, til vores seniorhunde. At bruge næsen og løse opgaver er en af de bedste måder vi kan aktivere vores hunde på. Opdel hundens tørfoder i flere små portioner og anvende disse til aktivering i løbet af dagen.

Det er en god ide, at du som ejer deltager i hundens leg, da det er med til at knytte et stærkere bånd mellem jer. Under øvelserne er det vores opgave at sørge for, at legen forbliver kontrolleret uden for meget stress og frustration, og det er derfor vigtigt, at vi altid hjælper vores hunde i starten, indtil vi er sikre på, at de kan løse opgaverne på en god og afbalanceret måde

For at sikre en god leg er det vigtigt, at du er i stand til at stoppe legen inden din hund kommer for højt op i tempo. Dette kan bl.a. gøres ved at afbryde legen med et sit/stå eller en dæk øvelse, indtil din hund er rolig igen. Husk altid at rose og giv din hund en godbid ved ønsket opførsel. Når din hund er faldet til ro, kan legen optages igen. I starten kan det godt blive nødvendigt at afbryde legen nogen gange indtil din hund har forstået, at det ikke kan betale sig at øge tempoet. Hvis du er konsekvent, så vil din hund hurtigt lære at være rolig under leg.

I visse tilfælde kan det være nødvendigt at afbryde legen helt, hvis din hund ikke er blevet trænet tidligere i selvkontrol. I dette filfælde kan det fx gøres ved at tage legetøjet og lægge det helt væk. Din hund vil stresse op, til at starte med, men vil hurtigt finde ud af, at den ikke opnår noget ved denne adfærd. Når din hund er faldet til ro, så tag legetøjet frem og påbegynd legen påny.

Forskellige lege

Jeg har valgt at komme med forskellige forslag til lege, alt efter om man er til købe legetøj, eller evt. fortrækker at gøre brug af ting, som man måske allerede har i hjemmet. Med denne side håber jeg på at der vil være noget for en hver smag.

 

Skuffer 

Du kan bruge alle former for skuffer til at gemme foder i og derefter lærer din hund at åbne dem. Vær opmærksom på, at det skal være muligt for din hund at åbne skufferne, så sæt evt. noget flettet snor i skufferne, eller gør brug af skuffer som passer til snuden af din hund. Vis din hund at du ligger godbidden i en af skufferne og hjælp den derefter med at få fat i den. 

Tæppe/pude leg 

Du starter med at lægge en godbid under nogle puder eller evt. et udfoldet håndklæde (ikke for stort). Hunden skal bruge snude og poter til at fjerne puderne/håndklædet for at få fat i godbidden. Hvis din hund bider i stoffet, så afled den, og hjælp den med at løse opgaven. Giv masser af ros når din hund finder godbidden. Gradvist øges sværhedsgraden ved at folde godbidden ind i håndklædet på forskellige måder. Du kan også rulle godbidden ind i håndklædet, og når din hund er klar til at hæve sværhedsgraden, så kan du binde en løs knude. Varier evt. legen med forskellige tæpper der foldes og bindes sammen. 

 

Godbids tæppe                         

På billedet ses et hjemmelavet tæppe, men lignende kan også købes 

Bold til godbidder

Fyld foder i bolden og sæt dig ned på gulvet med din hund, mens du hjælper den med at få godbidderne ud af bolden. Det er vigtigt at du hjælpe din hund i starten, så den kan opnå succes og derved ønsker at blive ved med at skubbe til bolden. Når din hund har lært at bruge bolden, så kan du lade den gå rundt selv. Bolden fås også som rund, dette øger farten på bolden, og godbidderne er lettere at få ud.

Krøllet papir 

Tag en kasse eller kurv med krøllet papir og fordel fodret mellem papiret og lad derefter din hund lede efter sin mad.

 

Flytning af kegler 

Du kan købe markeringskegler som ses på billedet.  Træk noget flettet snor igennem hullerne så sin hund skal løfte dem for at få godbidden under keglen. Du kan også finde noget tilsvarende i dit hjem som du kan lave huller i. ideen bag denne øvelse er, at din hund skal løfte genstand for, at kunne få fat i sin godbid. 

Start med at lære din hund at tage snoren i munden, se under ”begynder legetøj” øvelsen er opbygget på samme måde. Derefter viser du din hund at du lægger en godbid under keglen. Guide din hund i at løfte keglen og sætte den roligt fra sig et andet sted. Hav godbidder klar i hånden så din hund ikke fokusere på at få fat i den godbid under keglen, men i stedet udføre øvelsen for at opnå godbidderne i din hånd, på denne måde undgår du, at din hund bliver for ivrig efter at flytte keglen. Det er vigtigt at rose og give godbidder jævnligt, da det godt kan være en lidt svær øvelse.

 

Plastik krus 

Tag nogle plastik krus og gem nogle foderpiller under krusene, så din hund skal vælte krusene for at få fodret. Hjælp gerne din hund i opstarten hvis det er nødvendigt.

Papæsker 

Tag lidt foder og gem det i et rør fra en køkken- eller toiletrulle. Fold røret lidt sammen i enderne, så foderet ikke falder ud til at starte med. Lær din hund at åbne røret

 

Søge leg i græsset

Fordel noget foder på græsplænen i haven, eller på et grønt områder i nabolaget, så din hund skal bruge sin lugtesans til at finde fodret. Start med at sprede lidt foder i nærheden af din hund. Hvis din hund ikke har problemer med at finde det, så fordel fodret på et større område. ved øvede hunde kan fodret fordeles i hele haven f.eks under urtepotter, under buske og på kanden af et højbed eller lignende

 

Gemmeleg med beholder 

Vis din hund  en lille beholder med foder i. Giv din hund en godbid for at snuse til beholderen. Gem beholderen bag din ryg og introducer den for din hund igen, imens du giver en godbid, når din hund snuser til den. Dette skal gentages til din hund snuder til beholderen hvergang den ser beholderen. Gradvist kan du gemme beholderen længere og længere væk, hvis du sikre dig, at din hund hele tiden er i stand til at finde den. Ved de øvede hunde kan vi gemme mange små beholdere rundt om i et rum eller evt. i hele boligen.

 

Forskellige spil 

Der findes mange forskellige spil, med mange forskellige sværhedsgrader. Det er vigtigt, at du hjælper din hund til at løse de forskellige øvelserne. Tænk dine øvelser godt igennem inden du går i gang, og del øvelsen op i små del mål. Undersøgt spillet og gør dig tanker om hvordan du tror din hund vil opføre sig når I først går i gang.

Ved god forberedelse vil du opleve at du er bedre til at støtte din hund på de rigtige tidspunkter og derved undgå frustration eller lignende.

Når mine hunde er blevet god til et af vores spil, så hæver jeg niveauet ved, at lave rækkefølgen helt om. Hvis min hund har skulle løfte en klods for at få en godbid, så lære jeg min hund, at den skal tage en klods fra  fx en skammel i nærheden. komme og aflevere klodsen til mig og først derefter må min hund gå over og løfte den klods med godbidden under. på nogen af mine spil må mine hunde hun bruge deres venstre pote til at løse spillende og andre må de hun bruge deres højre pote. Det sætter store krav til din hund og ikke mindst os som træner. Der findes ingen grænser for, hvad vi kan lære vores hunde hvis vi bare er tålmodige og hygger os satidig  

 

Flaske på snor

Hæng en plastikflaske med godbidder højt op i et træ eller lignende. Snoren skal være rundt om "maven" af flasken så den er i balance og hænger vandret. Sæt derefter endnu en snor rundt om flaskehalsen. Vis din hund du trækker i snoren og lær den at gøre det samme for at få godbidderne til at falde ud af flasken. 

 

Bolde og kontakt   

Tag f.eks. nogle gummi bolde, som du skærer et kryds i, så det er muligt at trykke en godbid ind og ud af hullet. Læg dem i en balje/kurv og bed din hund om at hente dem til dig. Ros din hund og tryk godbidden ud af bolden, når du får dem en efter en. Lær senere hen din hund selv at trykke godbidderne ud og forstør evt. hullet hvis din hund har svært ved at få godbidderne ud. Husk at ros og giv din hund godbidder jævnligt, når den arbejder roligt uden at stresse op. Hvis din hund ikke kan få godbidderne ud til at starte med, så vil den enten opgive eller begynde at ødelægge legetøjet, det er derfor vigtigt altid at støtte og hjælpe din hund mens i leger.

Fyld evt. en af boldene med godbidder og fordel den sammen med de andre bolde ud over gulvet. Lad din hund snuse sig frem til hvilken bold der indeholder godbidderne, og hjælp evt. derefter din hund med at få godbidderne ud.   

 

Kong critters quest 

Fyld en kong med opløst tørfoder eller dåsemad og læg den i fryseren. Server den senere for din hund, og den vil være godt beskæftiget. Husk et underlag, da det sviner en del indenfor. 

 

Træk i torv                         

Sæt dig på gulvet med din hund og vis den flasken, når din hund snuser til torvet, så ros den og giv den en godbid. Fjern flasken igen, introducer din hund for flasken på ny. Forstærk den igen for at snuse til torvet. Forsæt sådan nogle gange og øg kravet til din hund. F.eks. ved at tilbageholde godbidden et øjeblik indtil den bidder let i torvet, på denne måde lærer din hund, at den skal prøve sig frem for at få den godbid du holder i hånden. Det er vigtigt at du hjælper din hund hele vejen gennem øvelsen, med ros og godbid når den gør det godt, så den ikke mister modet. Med hjælp fra dig bliver din hund i stand til selv at trække i torvet og få foderpillerne ud som ligger inde i Flasken. Denne opgave kan godt være lidt svær, da foderpillerne har en tendens til at sætte sig fast mellem torv og flaskeåbning, så vær altid parat til at hjælpe din hund.

 

Foderpiller på klemmer   

Tag et tørrestativ som vist på billedet og hæng den i en passende højde for din hund. Lær din hund at tage foderpillerne stille og roligt uden at bide i klemmerne. Hav foderpiller i din hånd som du kan give din hund for at opføre sig roligt.  Afbryd øvelsen hvis din hund bliver for ivrig, da den på denne måde lære at det ikke kan betale sig.

Øvelsen kan øges i sværhedsgrad ved f.eks. at klippe enderne af spidserne på nogle gamle sokker . bind en knude og hænge dem op i klemmerne, så din hund skal bruge yderligere tid på at få godbidderne ud af sokkerne. Vær opmærksom på at din hund ikke spiser sokken, da nogle hunde godt kan have tendens til dette, alt efter temperament.

 

 

Ryde op øvelsen - for de lidt mere øvede   

Tag et stykke legetøj som din hund godt kan lide, og lær den at tage legetøjet i munden. Brug samme fremgangsmåde som under afsnittet ”begynder legetøj” når din hund er blevet god til at samle legetøjet op, så lær den at give slip, når du giver den et signal. Dette kan gøres ved at tage blidt fat i legetøjet mens din hund har det i munden, og give den dit slip signal, hvis din hund slipper, så ros den og giv den en godbid. Hvis din hund ikke slipper, så vis den en godbid, og ros den i det sekund din hund slipper, og giv den godbidden samtidig med , at du giver den dit slip signal. Gentag ”giv slip” øvelsen over flere dage med pauser, indtil din hund slipper hver gang du giver dit signal. 

Næste skridt er at tage en kurv/balje og stille den under din hunds mund, så når du giver ”giv slip” signalet, så falder legetøjet ned i kurven. Ros din hund og giv den en godbid og gentag øvelsen nogle gange. Ryk kurven nogle centimeter væk, så legetøjet ikke rammer kurven hver gang du giver "giv slip" signalet. Din hund vil med stor sikkerhed prøve igen, for at få en godbid til. Sørg for at din hund denne gang rammer kurven og forsæt på denne måde til din hund har fanget meningen, og sæt derefter et signal på.

Vær opmærksom på når din hunden bliver frustration, at den ikke stresser for meget op.Hvis dette er tilfældet, så hjælp den mere ved, at gå langsommere frem og giv din hund flere godbidder. Hvis nødvendigt, så afbryd øvelsen og gør dig nogle tanker om hvad der gik galt og prøv evt. igen efter nogle dages pause. Hvis din hund har fanget øvelsen, så kan du lægge forskelligt legetøj rundt omkring din hund, på stole under tæpper mm. Og bede din hund om at rydde op. 

     

Skrevet af Pia Klausen

Begynder legetøj 

Dette er et spil til hund og ejer der aldrig har leget med spil før. Start med at holde en at træklodserne op foran din hund, når din hund kigger på klodsen, så ros den og giv den en godbid. Tag klodsen bag ryggen og introducer den igen, når din hund kigger på klodsen, så ros igen og giv godbid. Forsæt på denne måde, men hæv stille og roligt kriteriet, så din hund først får ros og godbid når den har ydet lidt mere end den forrige godbid den fik. Dette kan fx gøres ved at tilbageholde godbidden indtil din hund rører ved klodsen med snuden. Stille og roligt skal du kunne se et lille fremskridt. Hvis din hund er frustreret eller har manglende interesse for legen, så gør brug af bedre godbidder og giv godbidderne oftere, samt sænk sværhedsgraden. Ved opstart af dette spil, start med at lægge godbidder under alle klodserne. Når din hund er blevet bedre til at finde godbidderne, så læg evt. kun en godbid under en af klodserne.

Klodserne kan være svære at få fat i med tænderne, så I kan evt. trække et lille stykke flettet snor igennem hullerne i klodserne med en knude for enden.

Pia Klausen 2016